RSS Feed

Sarcoïdose in het algemeen.

Wat is sarcoïdose ?

Sarcoïdose is een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. Bij zo’n ontstekingsreactie worden grote hoeveelheden witte bloedcellen (ook wel afweercellen of leukocyten genaamd) gemaakt die zich ophopen. Deze ophopingen worden granulomen genoemd. Bij de meeste patiënten verdwijnen de granulomen in de loop van de tijd vanzelf, soms zelfs zonder dat deze mensen zich ziek hebben gevoeld of hiervoor naar een dokter zijn geweest. Maar bij een aantal patiënten blijven de granulomen aanwezig of komen er steeds meer bij. In het ernstigste geval vormt zich littekenweefsel op de plaats van de granulomen. Dit littekenweefsel en ook de aanwezigheid van grote aantallen granulomen kunnen er toe leiden dat organen niet meer goed werken. In dit geval heeft de patiënt vaak klachten die langdurig blijven bestaan.

Sarcoïdose komt het meest voor in de longen, de lymfeklieren, de huid, de ogen en de gewrichten, maar kan overal in het lichaam voorkomen. Af en toe zijn het hart of het zenuwstelsel aangedaan. In deze gevallen spreekt men over respectievelijk cardiale sarcoïdose of neurosarcoïdose.

sbn

SARCOÏDOSE BELANGEN NEDERLAND is de patiëntenvereniging van sarcoïdose patiënten.

Een zeer actieve vereniging die regelmatig studiebijeenkomsten voor de patiënten verzorgt, zodat ze meer te weten komen over hun ziekte, maar vooral elkaar ontmoeten. Ook organiseren ze voorlichting voor mensen die de ziekte niet hebben maar er graag meer van willen weten.

Wie meer wil weten van deze ziekte raad ik aan om eens op hun website te kijken.

klik op    www.sarcoidose.nl

Geen reacties »

No comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *